<< Back

Sykkel-VM 2017 i Bergen - mest opptur

Nyheter
ErikKubonHalvorsen.jpg

Erik Kabon Halvorsen, Marketing & Communications Director, Sykkel-VM Bergen 2017, besøkte PMI Norway Chapter Bergen Branch onsdag 29. november, i Nøsteboden i Bergen sentrum.

 

«Vi ønsket at sykkel-VM 2017 i Bergen skulle bli tidenes største norske folkefest – og det ble den! Vi bygget arrangementet på verdien om inkludering av alle. Dette kombinert med bergensk galskap og entusiasme samt hjelp fra værgudene, skapte en unik opplevelse for alle!»

På tross av det positive budskapet, var det en avdempet og tydelig sliten prosjektleder som fortalte om den største sommerkonkurransen i Norgeshistorien: Sykkel-VM 2017 i Bergen.

Erik Kabon Halvorsen var med helt fra ideen ble unnfanget i 2011 til gjennomføringen i september i år – 6 lærerike år med medgang og motgang. I nærmere to timer delte Eirik raust, åpent og ærlig av sine erfaringer fra hele forløpet. Her var det mye faglig læring for den interesserte forsamling fra prosjektledermiljøet i Bergen.

«Vi skulle bedt regjeringen om økonomisk støtte tidligere og med større tyngde, sentrale aktører fra sykkelforbundet i Oslo skulle vært tettere på organisasjonen i Bergen, og vi skulle ha tatt kostnaden med å bygge en større prosjektorganisasjon tidligere!» Slik svarte Halvorsen på spørsmålet om tre ting han ville ha gjort annerledes. Han erkjente at teamet ikke hadde den nødvendige erfaringen eller kapasiteten til å kjøre et så stort arrangement.

Jubelen ville ingen ende ta…

Da Norge danket ut de sju andre landene som konkurrerte om å få holde sykkel-VM, ville jubelen ingen ende ta. Østerrike og Australia utgjorde finaleheatet sammen med Norge, og Norge gikk seirende ut. Halvorsen viste elleville gledesbilder fra rådhuset i Bergen, og stoltheten preget mediebildet i tiden etter seieren. Søknadsprosessen startet i 2011 og kulminerte med utvelgelse i 2014. Det hadde vært en lang og krevende prosess med eksperthjelp til økonomiske beregninger og med kvalitetssikring av DNVGL (Det Norske Veritas) – økonomisk så alt ut til å være på stell.

BergenBranch-20171130-04.jpg

Erik forteller om den enorme folkefesten langs løypene i Bergen.

…men så kom motgangen

Media gikk fra dur til moll, gradivis endret fokus seg til alt som kunne gå galt når sykkel-VM inntok Bergen: Hva med legevakt, trafikkaos og omsetningssvikt i detaljhandelen? Dommedagsprofetene fikk dominere i mediene, mens alle de positive røstene ikke ble hørt. I tillegg viste det seg etter hvert at alt likevel ikke var på stell med tanke på økonomien. Flere forutsetninger hadde endret seg siden søknaden ble levert: Høyere valutakurs, endret trusselbilde etter 22. juli og påfølgende økte krav til sikkerhet, som sykkelforbundet ble forventet å dekke. På inntektssiden gjorde nedgangstidene i olje- og gassnæringen på Vestlandet det blytungt å skaffe sponsormidler fra selskaper som tradisjonelt ville gått tungt inn i denne typen arrangement. Disse tingene var det ikke tatt høyde for i budsjettet, og derfor måtte man be om flere penger.

I tillegg var samarbeidet med den internasjonale sykkelunionen UIC ikke helt enkelt. Unionen gjennomgikk en større endring nettopp i denne perioden, og Bergen ble en pilot på de nye kravene dette medførte. UIC introduserte endrede krav fortløpende, og kom sent på banen f.eks. med presseakkreditering, hvilket betød manglende økonomisk «kickback» fra hotellinntekter. Halvorsen delte mange eksempler med tilhørerne og skapte en bedre forståelse for hva som i stor grad er årsakene til de økonomiske problemene som har preget mediebildet i tiden etter sykkel-VM. Noen lokale næringsdrivende har ikke fått oppgjør for sine tjenester, mens andre er i diskusjon med sykkel-VM-organisasjonen om det endelige oppgjøret. Dette er beklagelige omstendigheter som truer med å kaste en skygge over det flotte arrangementet.

Race to celebrate

Frivillige fra 80 nasjoner bidro, og det var over 700 000tilskuere langs løypene i løpet av de ni dagene folkefesten varte. Arrangørene stod fast ved beslutningen om å la arrangementet være gratis for publikum, og Halvorsen er overbevist om at det vil vise seg å være en god investering på sikt. Som det første store idrettsarrangement i Norge klarte man å involvere både barn og eldre. I forkant av sykkel-VM fikk 6 000 skole- og barnehagebarn sykkelopplæring. Barna pyntet løyper og heiet syklistene fram med tegninger, tilrop og flagg. Thor Hushovd har uttalt at det var dette synet som rørte ham aller mest i mesterskapet. I tillegg ble den eldre garde involvert gjennom besøk på institusjoner og rickshaw-turer i VM-løypene.

Den norske folkesjelen slo ut i full blomst, og folk heiet like mye på alle syklistene, også de man ikke ante hvem var. Den storslåtte avslutningen av tempoetappen opp til Fløyen vil verken publikum eller utøvere noensinne glemme.

Patriotisme og herlig galskap i skjønn forening var det Bergen skapte for alle sykkelfans i september 2017. Vi håper at det er bildene fra dette tidenes flotteste sykkel-VM som huskes når den økonomiske stormen forhåpentlig snart løyer av.

Bergen Branch takker Erik Kubon Halvorsen for et veldig interessant foredrag, og vi ønsker ham velkommen tilbake med erfaringer fra nye prosjekter.

BergenBranch-20171130-05.jpg

Erik Kubon Halvorsen, Marketing & Communications Director, sykkel-VM 2017 i Bergen, flankert av leder i Bergen Branch John Christian Østby (høyre) og styremedlem i Bergen Branch Pål Erenstsen (venstre).

På vegne av PMI Norway Chapter - Merete Munch Lange, President

Search

Categories

View the archives